besluit van de reis

Uganda 12  Besluit van de reis

Elk reisverslag eindigt met een besluit dus, ....

Vandaag 260 km naar de luchthaven, betekent 5 u ononderbroken rijden.

Tijdens de rit krijgen we een samenvatting van de reis.

* Het was zalig te reizen met iemand die zonder fout kaart leest in een land zonder wegaanduidingen, en ook veel praktische zaken regelt. ( overal sprak men over Steven, droeg men zijn rugzakken naar de kamer en " den ouden" liep er maar bij en moest zelf zijn rugzak op zijn bult sleuren). Voor mij een luxereis zonder kopzorgen.

* Ook vandaag zien we de lappendeken van akkers. Overal polycultuur voor eigen gebruik om te overleven. (Zelfs de veel genoemde bananen zijn geen eetbananen, maar eten ze hier in een soort pap). Op het veld de vrouwen met hak, de mannen en kinderen (zelfs heel klein) hoeden het vee (als we gisteren midden in de savanne de koeien fotograferen staat er plots eerst een kind van 6j en wat later een man naast ons).

* Nooit ergens anders gezien dat men zo'n grote afstanden loopt om water te halen ( 500m naar beneden of 5km ver zijn geen uitzondering).

Het transportmiddel is de fiets en het hoofd en de vrouw( kind op de rug, takken op het hoofd en de man rustig babbelend er naast).

* Nergens anders het landschap zo snel zien veranderen van akkers naar savanne naar ondoordringbaar regenwoud en van mooie asfalt naar putholes, piste,zandbak en keien.

*We hebben het authentieke Afrika gezien. Mensen zijn kleurrijk, vriendelijk maar ze fotograferen is zeer moeilijk, dus dit belangrijk deel van de reis ontbreekt op de foto's

* De kampplaatsen waren allemaal top. De enige lodge van de laatste dag was dubbel zo duur en niet echt een meerwaarde

*De hoogtepunten van de reis: onttegenspegensprekelijk de berggorilla's (top 5 laatste 40 jaar) en chimps.

* en tot slot het stof. We hebben ons naam in het dashboard geschreven. Het lag een halve cm dik. Wie krijgt die auto nog ooit schoon? Binnenkant een volle stofzuigerzak, carrosserie gekrast en de laatste twee dagen kraakt de ophanging bij het draaien zoals een leeuw met een verkoudheid.

Tot slot een laatste avontuur: The bad and the  good guy. Yin en Yan

Op 6 km van de luchthaven na 5 u non stop rijden besluiten we nog iets te eten. Eerst rijden we een kilometer voorbij het restaurant, we draaien en rijden 5m voorbij de poort. Ik ga naast de baan staan en rij achteruit en als Steven roept stop, kan ik nog net remmen voor een brommer. Niets aan de hand ware het niet dat twee in het wit geklede politiemensen dit gezien hebben!!!

Je weet dit kost geld. De chef van de twee begint met achteruitrijden is een overtreding dit kost je 100.000 UGS. Daarna zijn de opzittenden van de brommer  naar de intensieve care van het hospitaal gereden en kost dit 200.000 UGS en rechtbank, dus sleutels afgeven.  De meest meegaande flik zegt dat hij wil dat we met een goed gevoel vertrekken uit Uganda dus daar zijn zaken mee te doen. Uiteindelijk kom ik met de chef overeen dat ik hen betaal zonder bon. Hij zegt we gaan samen naar de auto en stappen in om het te regelen....

Als hij met zijn 'onschuldig wit' uniform mijn stofferige zetels ziet blijft hij buitenstaan ( je mag jezelf toch niet bezoedelen). De eerste 20.000 (5,5 euro) die ik geef smijt hij terug op de zetel. Dus ik verdubbel het. Hij zegt OK. en nu nog 20.000 voor mijn vriend ( dus de vriendelijkste agent is weer de pineut)

Voor  de luchthaven grote file en veiligheidscontrole. Alle buitenlanders uitstappen gefouilleerd en door de scanner. De agent vraagt waar we vandaan komen. België, Ah België was mijn favoriet team! Company en Fellani zorgen ervoor dat wij mogen doorrijden zonder controle!

Tot  op een volgende reis

Robert

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer